top of page

Få en översikt av din pension utomlands - praktiska steg och hjälp!

  • Skribentens bild: Utlandspension
    Utlandspension
  • 30 jan.
  • 4 min läsning

Uppdaterat: 21 mars



pension utomlands

Att undersöka sin pension utomlands som svensk medborgare kräver kontakt med pensionsmyndigheterna i respektive land där man har arbetat. Många europeiska länder har digitala tjänster för pensionsöversikt, men i vissa fall krävs skriftliga ansökningar och verifiering av identitet. För EU-länder samt Norge gäller att pensionsrättigheter samordnas genom EU:s regelverk, vilket innebär att man kan få hjälp via svenska Pensionsmyndigheten, men för Storbritannien gäller särskilda regler efter Brexit. De flesta länder har separata system för statlig pension, tjänstepension och privat pensionssparande, vilket gör att det kan vara nödvändigt att kontakta flera olika instanser för att få en fullständig översikt.


Storbritannien (England)

I Storbritannien hanteras den statliga pensionen av Department for Work and Pensions (DWP), medan inbetalningar till pensionssystemet registreras hos HM Revenue & Customs (HMRC). För att få en översikt över hur mycket pension man har tjänat in kan man använda den digitala tjänsten State Pension Forecast via GOV.UK, där man loggar in med sitt National Insurance-nummer. För tjänstepensioner måste man kontakta respektive pensionsbolag eller arbetsgivare, men det finns en central tjänst, Pension Tracing Service, som kan hjälpa till att hitta förlorade pensionskonton. För att få en sammanställning skriftligt kan man fylla i formuläret BR19 och skicka det till DWP.


Frankrike

I Frankrike administreras den statliga pensionen av Caisse Nationale d'Assurance Vieillesse (CNAV), men kompletterande tjänstepensioner hanteras av separata pensionsfonder beroende på yrkesgrupp, exempelvis Agirc-Arrco för privatanställda. För att få en översikt över pensionen kan man logga in på Info-retraite.fr, som sammanställer både statlig och kompletterande pension. Om man inte har tillgång till det franska systemet längre kan man kontakta CNAV via skriftlig ansökan och bifoga en kopia på sitt franska socialförsäkringsnummer (Numéro de Sécurité Sociale).

Belgien

Den belgiska pensionen administreras av Service Fédéral des Pensions (SFP) för arbetstagare och INASTI för egenföretagare. Belgien har ett digitalt system, mypension.be, där man kan logga in med sitt belgiska e-ID och se en sammanställning av sin pension. För personer som inte längre bor i Belgien kan en skriftlig ansökan skickas till SFP, där man anger sitt belgiska nationalnummer och bifogar en kopia på pass eller annan ID-handling.


Tyskland

I Tyskland hanteras pensionen av Deutsche Rentenversicherung (DRV), som administrerar både statlig pension och vissa tjänstepensioner. För att få en översikt kan man logga in på www.eservice-drv.de med en tysk försäkringsnummer (Versicherungsnummer). Om man inte längre har tillgång till det tyska systemet kan man skicka en skriftlig ansökan om pensionsöversikt via formuläret V0100, där man uppger sitt tidigare arbetsliv i Tyskland samt bifogar identitetshandlingar.


Malta

I Malta administreras pensionen av Department of Social Security, och pensionsöversikter kan begäras genom att logga in på deras digitala tjänst mySocialSecurity.gov.mt. För personer som inte har tillgång till systemet kan en förfrågan skickas skriftligt, där man bifogar sitt maltesiska socialförsäkringsnummer och en kopia på pass. Malta har även privata pensionslösningar via försäkringsbolag, så om man har haft tjänstepension måste man kontakta det bolag där pensionen är placerad.


Norge

Den norska pensionen administreras av NAV, och pensionsrättigheter registreras i Din Pensjon, en digital tjänst där man loggar in med norskt BankID. Om man har arbetat i Norge men inte längre bor där kan man begära en skriftlig sammanställning genom att kontakta NAV:s pensionsenhet och uppge sitt norska personnummer. För tjänstepensioner finns det en central databas, Norsk Pensjon, som sammanställer pensioner från olika arbetsgivare.


Danmark

Den danska pensionen hanteras av Udbetaling Danmark, som administrerar den statliga pensionen, medan tjänstepensioner hanteras av privata pensionsfonder. För att få en pensionsöversikt kan man logga in på Pensionsinfo.dk med danskt NemID. För personer utan tillgång till det digitala systemet kan en skriftlig begäran skickas till Udbetaling Danmark, där man uppger sitt CPR-nummer och tidigare arbetsgivare i landet.


Nederländerna

Den nederländska pensionen hanteras av Sociale Verzekeringsbank (SVB) för statlig pension och av olika pensionsfonder för tjänstepensioner. För att få en pensionsöversikt kan man logga in på Mijnpensioenoverzicht.nl, som sammanställer all pension i landet. Om man inte har tillgång till det digitala systemet kan en skriftlig ansökan skickas till SVB med uppgifter om tidigare arbetsgivare och ett kopia på sitt BSN-nummer (burgerservicenummer).


Spanien

Den spanska pensionen administreras av Instituto Nacional de la Seguridad Social (INSS), och pensionsöversikter kan ses genom att logga in på Tu Seguridad Social. Om man inte har tillgång till systemet kan en skriftlig ansökan skickas till INSS, där man uppger sitt NIE-nummer och tidigare arbetsgivare i Spanien. För personer som har haft tjänstepensioner eller privata pensionsförsäkringar är det nödvändigt att kontakta respektive pensionsbolag direkt.


Praktiska steg för att få en pensionsöversikt

För att sammanställa sin pension i flera länder kan man börja med att kontakta Pensionsmyndigheten i Sverige, som kan hjälpa till att skicka förfrågningar till andra länder genom EU:s samordningssystem. Alternativt kan man själv kontakta pensionsmyndigheterna i de länder där man arbetat och begära en sammanställning. Det är viktigt att ha sina tidigare arbetsgivaruppgifter, socialförsäkringsnummer och identitetshandlingar redo eftersom dessa ofta krävs vid ansökan.

Eftersom varje land har sina egna regler och system är det rekommenderat att begära pensionsöversikter i god tid innan pensioneringen. Vissa länder har långa handläggningstider, särskilt om man inte längre bor i landet. Om man har arbetat i flera EU-länder kan man även begära en samlad pensionsbedömning genom Your Europe-portalen, där EU samordnar pensionsrättigheter mellan medlemsländerna.

 
 
 

Comments


bottom of page